Zararsız Lezyonlar

Ben (Nevüs)

Pek çok ben zararsızdır ama bazılarında melanom gelişme ihtimali daha yüksektir. Bunlar daha büyük, daha koyu renkli benlerdir ve farklı renklerdedir.


Eğer bir gün beniniz büyümeye, renginde koyulaşma ve yüzey dokusundaki değişiklikler, beninizin yanında küçük satellit bencikler, ağrı, kanama ve kaşıntı olması endişe vericidir.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Cerrahi

Yaşlılık lekesi çillerle karışan bir deri renk bozukluğu hastalığıdır. her yaşta görülebilir. Yaşlılık lekesi çilden daha koyu renkli ve büyüktür. Yaz kış deride kalır. Yaz aylarında rengi koyulaşır.


Yaşlılık lekesi’ nin çeşitleri vardır. An sık görülen solar türü’ dur. Karaciğer leke si olarak da bilinir. Özellikle açık tenli kişilerde güneşe maruz kalan deri alanlarında görülür. El sırtı,yüz,omuz, sırt ve göğüs ön yüzde ortaya çıkar. Değişik boyutlarda net sınırlı kahverengi leke’ ler şeklindedirler. El sırtında ortaya çıkanlar yaşlılık lekeleri olarak adlandırılır.


Özellikle akut güneş yanıklarından sonra, sırt, omuz ve gövdede derinin soyulmasını takiben lentigolar yaygın bir şekilde deride belirebilir. Yaşlılık lekeleri kansere dönüşmez. Tedavileri estetik amaçlarla yapılır.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Kryoterapi ( buz tedavisi) - Lazer - cerrahi

Seboreik keratozlar sıklıkla siğillerle karıştırılmalarına rağmen siğillerden oldukça farklıdırlar. Seboreik keratoz derinin üst kısmının kanser dışı büyümesidir. Bir tane olabildiği gibi gruplar halinde de bulunabilir.

Genellikle kahve renkli olmakla birlikte, açık kahve renkten siyaha kadar değişebilirler. Büyüklükleri çok değişken olabilir. Üzeri mumumsu görünümdedir. Bazen kahve renkli bir mum deriye damlamış gibi bir görüntü verirler.

Seboreik Keratoz saçlı deri, yüz, boyun ve vücudun her yerinde görülebilmekle beraber en sık göğüs ve sırtta bulunurlar.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Tedavi: Kryoterapi ( buz tedavisi) - Lazer - cerrahi

Dermatofibroma deride benign bir reaktif fibroblast proliferasyonunu temsil etmektedir. dermatofibromalar en sik olarak ekstremitelerde lokalize olan siki, agrisiz, tek veya çoklu dermal nodüllerdir.

Büyüklükleri 5 mm’yi asmamaktadir. Çogunlukla kirmizi ila kirmizi-kahverengidirler ancak hemosiderin birikimine bagli olarak mavi-siyah da olabilirler.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Cerrahi

Yaş ilerledikçe bazı insanlarda özellikle ense, boyun ve dekoltede yoğunlaşan, deri renginde, bir sapla deriye bağlanan, yuvarlak ya da oval polipoid çıkıntılar oluşur ve giderek çoğalırlar.

Görüntüyü kötü etkileyen bu polip ve papillomlar damar içeren bağ dokusu ve yağ dokusundan oluşmuş vücutta bir görevi olmayan iyi huylu urlardır.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Tedavi edilmedikçe büyüklükleri ve sayıları artar. Cerrahi olarak çıkarılabilirler. Lazer ile tedavileri daha kolay olup,anestezi ve dikiş gerektirmeden ortadan kaldırılırlar. Lezyonların saplarına yapılan atışlar sonucu birkaç gün içinde kendiliğinden kuruyup düşerler ve geride iz bırakmazlar.

Genelde çocuklarda ellerde görülür. Deriden kabarık oluşumlardır. Sebep virüstür Kendiliğinden şifa olabilir. Elektrokoterle yakma, triklor asetik asit tatbiki ve cerrahi olarak çıkarılarak tedavisi yapılabilir.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Radyofrekans, Elektrokoter, Cerrahi

Deride tam olarak iyileşmemiş yaralar, yanıklar ve sıyrıklardan sonra lifsi bağ dokunun aşırı miktarda çoğalması.

Keloit düzensiz kollajen lif demetlerinden oluşur ; kollajenin varlığı belirgin bir kabartıya neden olur.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Konservatif, nadiren cerrahi

Lipom (yağ bezesi) genellikle deri ile kas dokusu arasında bulunan yavaş büyüyen yağ hücrelerinden yoğun doku ile oluşmuş olan kitlelerdir. Genellikle muayene ile mobil ve hassas olmayan kitlelerdir.

Lipomlar her yaşda ortaya çıkabilirler ancak genellikle 20-40 yaşları arasında sık görülür. Oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak, ailesel ve genetiksel faktörleri suçlayanlar vardır.Lipom kötü huylu bir kitle değildir ve genellikle kişiye zararsızdır.

Sıklıkla kollarda, gövdede, sıtta, bacakta boyunda ve kalçada bulunur. Bu yumuşak doku yumrusu aslında vücudun bir çok yerinde oluşabilir.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Cerrahi

Epidermal kistler epitelyal veya infundibular kistler olarak da bilinmektedir ve yüzde, boyunda, sirtta ve skrotumda ortaya çikan ve yavas büyüme gösteren intradermal veya subkutan tümörler seklinde gözlenmektedir.

Pilar kistler olarak da adlandirilan trikilemmal kistler klinik olarak epidermal kistlerden ayirt edilememektedir. Geçmiste sebasöz kistler olarak adlandirilmalarina karsin, sebasöz materyalden ziyade keratinöz materyal içermektedirler.

Trikilemmal kistler çogunlukla çokludur. Çogunlukla otozomal dominant kalitim göstermektedirler.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Cerrahi

Genellikle çocukluk veya erken erişkin dönemde ortaya çıkar ve sıklıkla yüzde ve tek olarak yerleşir.

Ancak ileri yaş grubunda ve başka bölgelerde de olabilir. Kılsız, kubbe şeklinde, sert, düzgün yüzeyli, kırmızımsı kahverengi veya kırmızı, 3-15 mm'lik papülonodüller ile seyreder.

Lezyonların yüzeyinde bazen telanjiektazi, erozyon ve skuam-krut bulunabilir. Çocuklarda en sık yüzde yerleşirken erişkinlerde el sırtı lezyonları daha sıktır.

Kırmızımsı papülonodüler lezyon hemanjiomu andırabilir.Bazen travma sonrası inatçı kanamalar olur.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Lazer, elektorkoter, radyofrekans cerrahi

Piyojenik granülom deride ve müköz membranda çogunlukla minör bir enfeksiyon veya yaralanma sonrasinda meydana gelen benign bir proliferatif vasküler tümördür.

Bu tümör genellikle izoledir ve tercihen parmaklarda, ellerde, ön kolda ve yüzde lokalizedir. Büyüyen ve çogunlukla pedünküllü hale gelen küçük bir eritematöz papül olarak görülmektedir.

Piyojenik granülomlar minör bir travma ile kolayca kanamaktadir. Pürülan eksüdanin eslik ettigi ülserasyon ve enfeksiyon olusabilir.

prekanser lezyonprekanser lezyon

Tedavi: Lazer, Radyofrekans, Cerrahi